Installaties meest in de natuur, in bomen, met touwen. Een straks ritme van draden die de takken van de boom verbinden met de grond waaruit deze gegroeid is. Of takken aan draden, die speels bewegen in de wind. Verrassend, luchtig, soms bijna meditatief. Maar soms ook heel ander materiaal.

uit 2013 tot 2019 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Connection voor Twingi landart

2019

Met deze installatie maak ik een verbinding tussen bomen boven en tunnel, de railing langs de weg, en op deze wijze ook beide zijden van de tunnel. Via de blauwe kleur van de linten ook verbinding met de lucht, en in de vorm met de omringende bergen. Met dit nieuwe werk geef ik een nieuwe dimensie aan mijn portfolio van locatiespecifieke installaties in de natuur. 

Geworteld

2019

Vaak maak ik installaties met draden in bomen. Nu we hoog de lucht in gaan kies ik er voor de onderkant van bomen te laten zien, en de verwevenheid die daar is. Het netwerk van wortels, waarmee bomen in verbinding staan en met elkaar zouden communiceren. Door hieraan vele losse draden te hangen creëer ik een etherisch beeld, een contrast met het stevige, gewortelde van de wortelstukken. De video bevat ook beelden van de installation 's nachts, verlicht. Een installatie in de Grote of Barbarakerk in Culemborg. Beschikbaar ook voor andere locaties. 

Triangulair

2019

Een heel subtiele installatie, met dunne bamboestokjes aan touwtjes, zodanig opgehangen dat ze diagonale lijnen vormen. Meerdere lagen, ook kruisend, wat het effect van driehoeken geeft. Ver in de diepte, op een afgezaagde stam, ook een kleine driehoek. Een nauwelijs zichtbaar werk, op foto, maar doordat het lichtjes beweegt heel subtiel en meditatief in het echt. Een bankje erbij om het rustig te ondergaa. Bekijk het filmpje op Youtube!

Verbinding. Installatie voor de KunstWandelRoute Hummelo

2019

Een locatiespecifieke installatie; met draden verbond ik de stam en takken van bomen met punten in de grond. Om daarmee een speels spel van strakken lijnen, samen drie golvende vlakken, te creëeen. Van afstand eerst een vaag vermoeden, later een steeds veranderend samenspel van lijnen. Te zien van Goede Vrijdag t/m Pinksteren, Kunstwandelroute Hummelo.

Kralenboompje

2018

Ik maak vaak installaties met draden in bomen. Deze mini-installatie is een eerste poging om dit te vertalen in een kleinere installatie. Dezelfde combinatie van natuurlijke vorm, het boompje, met het strakke ritme van de draden. In dit geval gecombineerd met facetgeslepen kralen, wat een mooi effect geeft als er licht opschijnt.

Oprijzen in de natuur

2018

Oprijzen in de natuur is een installatie van Bart Ensing (beelden) en Marion Steur (tekst) langs een wandelpad in de Alde Faenen in Friesland. Resultaat van een vier weken durende artist in residency in een glazen container in het dorp Earnewald. Onderdeel van het project Ljochtstill, dat gaat over identiteit van het landschap, cultuur en verstilling. Bart maakte een vijftal beelden van een vrouw die oprijst uit het veen. Van zwaar tot fragiel en open. Marion maakte er een gedicht bij. Het geheel stond in 2018 langs een wandelpad even buiten Earnewald.  

Bubbles

2018

In onze samenleving zitten wij vast in een redelijk strak regime. En binnen die samenleving leven mensen in toenemende mate in van elkaar gescheiden bubbles. Er is wel interactie binnen de bubbles, veel minder tussen de individuen in verschillende bubbles. Ik heb dit voor het thema 'C haos in Orde' verbeeld door in een installatie met draden takjes in bubbles te groeperen.  Het strakke rimte van de draden met de chaos van takjes, ge groepeerd in bubbles.  Maar het overheersende beeld is dat van rust.

Ontworstelend

2018

Drassige grond, vernatting, verdroging, opwarming van het klimaat. Ontworstelt de mens zich aan de natuur of ontworstelt de natuur zich aan de mens? Deze vraag stelde Bart Ensing de bezoeker en zichzelf bij Once in the Wetlands. Met een installatie waarin een boot van wilgentenen drijft op een zee van blauw draad. Vooral met zon van achteren een schitterend beeld. Te zien tot 16 september 2018.

vliegende haringen

2017

Voor de KunstKijk Goeree Overflakkee maakte ik een windinstallatie. Een experiment, dat goed uitpakte. Tentharingen aan draden, die eerst rustig, later heftig heen en weer waaien, en soms groepjes vormen. Het YouTube filmpje (lager) geeft een goed beeld. Dit is een van de varianten die mogelijk zijn bij mijn installaties in bomen.

gaand

2016

Een installatie van een achttal (in de toekomst meer) heupen, billen, in het landschap. De installatie was voor het eerst te zien bij Kunstenlandschap Lonneker, 2016 en kan in verschillende vormen en plaatsen opnieuw opduiken.

Verbinding

2016

Een werk gemaakt voor LekArt 2016, thema 'Gedeelde Grond', 23-25 september, in een grote appelboom. De verbinding tussen de bomen en de grond waaruit deze groeit, op de verbinding tussen twee delen van de woonwijk. De touwen ook als grenzen, maar open grenzen, zoals de grenzen tussen publiek en privaat open is in deze wijk. Een magisch beeld, wat nog mooier wordt als je er langs en in loopt. Filmpje volgt. In twee kleinere bomen in de boomgaard maakte ik een identieke installatie, wat een heel andere indruk geeft, mensen zich laat realiseren hoe verschillend bomen zijn. Na LekArt blijft de installatie in  de grootste boom in ieder geval nog even staan.

Dwarrelende takken

2013

Voor Landart Diesen 2013 maakte Bart Ensing een 'takkengordijn'. Een speelse markering van de open grens tussen natuur en cultuur.. Een gordijn van takken aan touwen, die van een ruim 5 meter hoogte naar de grond hangen. De takken draaien rustig op de wind. Een mooi effect, een spel met licht en beweging, een rustgevend effect dat eigenlijk alleen ervaren kan worden door rustig op het bankje te gaan zitten. Dit concept blijkt zich te lenen voor uitvoering in meerder situaties, aangepast aan de lokale omstandigheden. Verlicht in het donker geeft het een zeer verrassend. Tijdens Kunst in Duin 2014 maakte hij het in de tuin van Kasteel Keukenhof, de laatste versie, prachtig boven het water, voor KunstenLandschap Lonneker 2016 boven een vijver op landgoed De Welle.  

slingerapen

2016

Een serie van tien slingerapen overbruggen op speelse wijze het riviertje de Luts in het centrum van Balk. Bart Ensing maakte ze in opdracht voor het evenement Kunst boven en in het Water. Ze blijven in Balk hangen tot ca. 20 augustus 2016. Alle hebben ze iets bij zich, in handen. Zoals een schilderdoek en penseel (de opening van Kunt boven en in het water viel samen met de kunstmakrt in Balk) of een stel schaatsen (het ijs in de Luts was enkele jaren gelden niet sterk genoeg, de Elfstedentocht kon niet doorgaan). gemaakt van ijzerdraad, kippengaas, jutedoek.

conservlucht

2016

Een hangende installatie van opengevouwen conservenblikjes. Ze lijken in een spiraal naar het dak van de Gasthuiskapel in Tholen te gaan.

Uitgeblikt

2016

Voor de expositie 'Opklop-pudding' in de voormalige Honig-fabriek in Kaag aan de Zaan maakte Bart Ensing de installatie 'Uitgeblikt'. Blikjes gaan weer open, de inhoud loopt eruit, de blikjes vliegen als vleugeltjes de ruimte in, over de zoldering langs het plafond van de hele ruimte. De Honig-fabriek, van de controle van voedselprocutie naar de vrijheid van de creatieve broedplaats.

Middelpunt

2014

Voor Kunst en Bomen in Oisterwijk, Moergesteld en Heukelum maakt ik een installatie in een boom in Moergestel. "Deze boom staat praktisch op het middelpunt van de Benelux. Het maakt de boom niet uit, hij is vooral het middelpunt van zichzelf. De stam het middelpunt van de takken, hoe vreemd die ook gegroeid zijn. Eerst de ene kant op, dan de andere. Dikke takken stijl omhoog, dunnere meer horizontaal. Ze komen voort uit de stam, uit de kern. De projectie van de boom op de grond en de verbindingen tussen de takken en de grond: ze laten u de boom anders beleven. Helaas werd het werk al zeer snel vernield, en is het niet meer te bekijken.

Zwevende bomen

2014

Een installatie van 'zwevende bomen' in een park of in het bos. Het is surreëel: bomen die normaal zo goed geworteld zijn, de mensen een voorbeeld, die in de lucht lijken te zweven. Een experiment als voorzet voor uitvoering als land art project met meerdere 'bomen' schuin op de grond en hangend in de lucht. Voor land art Diessen 2014 maakte ik deze installatie in twee bomen langs het pad. Met als bijschrift: Wortelen en loslaten Een boom is voor ons een voorbeeld van geaard, geworteld zijn. Een boom staat stevig in de grond, groeit, reikt omhoog, maar verliest nooit het contact met de aarde. Behalve hier. Kan het samengaan, goed geworteld zijn en toch loslaten, loskomen? Of wordt het zweverig? En hoe is dat voor mensen, voor u?

Roots

2015

In Zuid-Korea wordt een internationale expositie gehouden met de titel 'East meets West - Art is closing a Gap' n.a.v de ramp In Fukushima. De Japanse dichter Taro Aizu maakte 5 regelige gedichten, Gogyoshi, en vele internationale kunstenaars maakten er kunstwerken bij. Mijn bijdrage hoort bij de Gogyoshi  Maar de oude boeren
hebben net als bomen
dikke wortels
diep verankerd in de bodem
van Fukushima.
  Materiaal: flexibele waterleiding, plastic, ijzerdraad, acrylverf.

Barts Wereld

2014

Aan de Kunstroute Lochem 2014 is een wedstrijd verbonden met als thema 'Een wereld vanuit een ander perspectief', gebaseerd op Andre Kuipers andere blik op de aarde vanuit de ruimte. Ik heb het als aanleiding gebruikt om een wereld te maken in een wortelstuk en won daarmee de derde prijs. Niet alleen afstand in de ruimte, maar ook afstand in de tijd biedt een ander perspectief. Hoe ervoer je je leven als kind, hoe ervaar je datzelfde leven nu, hoe kijk je er op terug? De kwetsbaarheid, de kracht. Hoe kijk je tegen te huidige leven aan? Dit werk geeft een blik op (fases in) mijn leven. De school, de kerk, ons huis in Barchem waar ik opgroeide, nu nog kom. De Boskapel op de Kalenberg waar ik vroeger hutten bouwde en langs sleede, en waar ik tijdens deze Kunstroute exposeer. Tijden lopen door elkaar heen. Verschillende perspectieven verhullen en verduidelijken. Dit alles in een wortelstuk. De wereld waar mijn wortels liggen. De wereld op z'n kop. Mijn wereld. Mijn 'wereld vanuit een ander perspectief’.

Vis aan vis

2013

Op verschillende plaatsen krijgen rivieren, het water, de natuur weer meer ruimte. Dit werk, met begeleidend gedicht van Marion Steur, geeft dit op speelse wijze weer. Gemaakt van een weggooipallet en nylondraad. Voor het gedicht bekijk het filmpje hieronder! Het is ook mogelijk om een soortgelijk werk te maken aangepast voor een locatie. Overleg met mij!