Een installatie is een ruimtelijk kunstwerk bestaande uit afzonderlijke elementen, opgebouwd of opgehangen op een speciaal daarvoor uitgekozen locatie. De installaties van Bart Ensing hebben vaak de natuur of menselijke relaties als onderwerp. Ze zijn vaak speels, roepen vragen en verwondering op. Voor installaties buiten zie de groep Landart.

uit 2013 tot 2016 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

doorlopend

2016

Maak een kunstwerk van een gebruikt koffiefilter, en stuur dat op. Dit was de opdracht voor het project Coffee filter mail art. Veel beschilderde koffiefilters leverde het op. Ik zag het als een uitdaging er toch iets driedimensionaals van te maken.

gaand

2016

Een installatie van een achttal (in de toekomst meer) heupen, billen, in het landschap. De installatie was voor het eerst te zien bij Kunstenlandschap Lonneker, 2016 en kan in verschillende vormen en plaatsen opnieuw opduiken.

slingerapen

2016

Een serie van tien slingerapen overbruggen op speelse wijze het riviertje de Luts in het centrum van Balk. Bart Ensing maakte ze in opdracht voor het evenement Kunst boven en in het Water. Ze blijven in Balk hangen tot ca. 20 augustus 2016. Alle hebben ze iets bij zich, in handen. Zoals een schilderdoek en penseel (de opening van Kunt boven en in het water viel samen met de kunstmakrt in Balk) of een stel schaatsen (het ijs in de Luts was enkele jaren gelden niet sterk genoeg, de Elfstedentocht kon niet doorgaan). gemaakt van ijzerdraad, kippengaas, jutedoek.

schijnbeeld

2016

'Schijnbeeld' is een projectie van schaduwen in een hoek. Drie figuren, gemaakt van ijzer en plastic, zijn op een tafel geplaatst. Twee lampen schijnen op de figuren en vormen schaduwen op de muren. De twee projecties en de opstelling op de tafel geven verschillende beelden, maken dat metn zich afvraagt wat men ziet, wat het idee van de kunstenaar was, wat ehct is. Bart Ensing maakte een aantal verschillende varianten op dit thema. 

conservlucht

2016

Een hangende installatie van opengevouwen conservenblikjes. Ze lijken in een spiraal naar het dak van de Gasthuiskapel in Tholen te gaan.

Uitgeblikt

2016

Voor de expositie 'Opklop-pudding' in de voormalige Honig-fabriek in Kaag aan de Zaan maakte Bart Ensing de installatie 'Uitgeblikt'. Blikjes gaan weer open, de inhoud loopt eruit, de blikjes vliegen als vleugeltjes de ruimte in, over de zoldering langs het plafond van de hele ruimte. De Honig-fabriek, van de controle van voedselprocutie naar de vrijheid van de creatieve broedplaats.

Roots

2015

In Zuid-Korea wordt een internationale expositie gehouden met de titel 'East meets West - Art is closing a Gap' n.a.v de ramp In Fukushima. De Japanse dichter Taro Aizu maakte 5 regelige gedichten, Gogyoshi, en vele internationale kunstenaars maakten er kunstwerken bij. Mijn bijdrage hoort bij de Gogyoshi  Maar de oude boeren
hebben net als bomen
dikke wortels
diep verankerd in de bodem
van Fukushima.
  Materiaal: flexibele waterleiding, plastic, ijzerdraad, acrylverf.

Barts Wereld

2014

Aan de Kunstroute Lochem 2014 is een wedstrijd verbonden met als thema 'Een wereld vanuit een ander perspectief', gebaseerd op Andre Kuipers andere blik op de aarde vanuit de ruimte. Ik heb het als aanleiding gebruikt om een wereld te maken in een wortelstuk en won daarmee de derde prijs. Niet alleen afstand in de ruimte, maar ook afstand in de tijd biedt een ander perspectief. Hoe ervoer je je leven als kind, hoe ervaar je datzelfde leven nu, hoe kijk je er op terug? De kwetsbaarheid, de kracht. Hoe kijk je tegen te huidige leven aan? Dit werk geeft een blik op (fases in) mijn leven. De school, de kerk, ons huis in Barchem waar ik opgroeide, nu nog kom. De Boskapel op de Kalenberg waar ik vroeger hutten bouwde en langs sleede, en waar ik tijdens deze Kunstroute exposeer. Tijden lopen door elkaar heen. Verschillende perspectieven verhullen en verduidelijken. Dit alles in een wortelstuk. De wereld waar mijn wortels liggen. De wereld op z'n kop. Mijn wereld. Mijn 'wereld vanuit een ander perspectief’.

Vis aan vis

2013

Op verschillende plaatsen krijgen rivieren, het water, de natuur weer meer ruimte. Dit werk, met begeleidend gedicht van Marion Steur, geeft dit op speelse wijze weer. Gemaakt van een weggooipallet en nylondraad. Voor het gedicht bekijk het filmpje hieronder! Het is ook mogelijk om een soortgelijk werk te maken aangepast voor een locatie. Overleg met mij!