Werken gemaakt met materiaal uit de natuur, passend in de natuur. Een nieuwe activiteit van Bart Ensing, voor het eerst toegepast in het Overbosch in Voorhout, daarna bij Landart Diessen.

uit 2013 tot 2016 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Verbinding

2016

Een werk gemaakt voor LekArt 2016, thema 'Gedeelde Grond', 23-25 september, in een grote appelboom. De verbinding tussen de bomen en de grond waaruit deze groeit, op de verbinding tussen twee delen van de woonwijk. De touwen ook als grenzen, maar open grenzen, zoals de grenzen tussen publiek en privaat open is in deze wijk. Een magisch beeld, wat nog mooier wordt als je er langs en in loopt. Filmpje volgt. In twee kleinere bomen in de boomgaard maakte ik een identieke installatie, wat een heel andere indruk geeft, mensen zich laat realiseren hoe verschillend bomen zijn. Na LekArt blijft de installatie in  de grootste boom in ieder geval nog even staan.

Dwarrelende takken

2013

Voor Landart Diesen 2013 maakte Bart Ensing een 'takkengordijn'. Een speelse markering van de open grens tussen natuur en cultuur.. Een gordijn van takken aan touwen, die van een ruim 5 meter hoogte naar de grond hangen. De takken draaien rustig op de wind. Een mooi effect, een spel met licht en beweging, een rustgevend effect dat eigenlijk alleen ervaren kan worden door rustig op het bankje te gaan zitten. Dit concept blijkt zich te lenen voor uitvoering in meerder situaties, aangepast aan de lokale omstandigheden. Verlicht in het donker geeft het een zeer verrassend. Tijdens Kunst in Duin 2014 maakte hij het in de tuin van Kasteel Keukenhof, de laatste versie, prachtig boven het water, voor KunstenLandschap Lonneker 2016 boven een vijver op landgoed De Welle.  

Middelpunt

2014

Voor Kunst en Bomen in Oisterwijk, Moergesteld en Heukelum maakt ik een installatie in een boom in Moergestel. "Deze boom staat praktisch op het middelpunt van de Benelux. Het maakt de boom niet uit, hij is vooral het middelpunt van zichzelf. De stam het middelpunt van de takken, hoe vreemd die ook gegroeid zijn. Eerst de ene kant op, dan de andere. Dikke takken stijl omhoog, dunnere meer horizontaal. Ze komen voort uit de stam, uit de kern. De projectie van de boom op de grond en de verbindingen tussen de takken en de grond: ze laten u de boom anders beleven. Helaas werd het werk al zeer snel vernield, en is het niet meer te bekijken.

Zwevende bomen

2014

Een installatie van 'zwevende bomen' in een park of in het bos. Het is surreëel: bomen die normaal zo goed geworteld zijn, de mensen een voorbeeld, die in de lucht lijken te zweven. Een experiment als voorzet voor uitvoering als land art project met meerdere 'bomen' schuin op de grond en hangend in de lucht. Voor land art Diessen 2014 maakte ik deze installatie in twee bomen langs het pad. Met als bijschrift: Wortelen en loslaten Een boom is voor ons een voorbeeld van geaard, geworteld zijn. Een boom staat stevig in de grond, groeit, reikt omhoog, maar verliest nooit het contact met de aarde. Behalve hier. Kan het samengaan, goed geworteld zijn en toch loslaten, loskomen? Of wordt het zweverig? En hoe is dat voor mensen, voor u?