Lichtinstallaties, vooral in bomen. Nog meest gemaakt voor nachtelijke wandeltochten, maar ook voor festivals, als decor voor live muziek en dans, tot in de VS toe. Ook verrassende schijnbeelden.

uit 2016 tot 2019 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Groene tunnel

2019

Voor de Scheveningen Light Walk 2019 cëerde ik een beleving voor de wandelaars. Met stroken organza maakte ik een tunnel die ik met overheersend groen licht belichtte. 8000 wandelaars liepen door de tunnel, omgeven door nachtelijke bosgeluiden met krekels en uilen. Velen reageerden op het geluid. of bleven staan om foto's te maken. De wind droeg er aan bij dat de doeken mooi wapperden in de wind, en het glanzende karakter van de stof goed tot zijn recht kwam. Niet echt het Noorderlicht, maar wel een beetje die sfeer, die ik zocht.

Kathedraal

2018

Een (licht)installatie gemaakt door Bart Ensing op locatie bij kasteel d'Asptemont Lynden in Oud-Rekem, België. Onder een groep lindebomen enkele grafzerken en kruisen. Ik creëerde een ingang naar de donkere plek onder de bomen, verbond de bomen, de grond en de kruizen. Nog de gehele maand mei te zien bij de groepexpositie in het kasteel. Hoewel dan meest overdag niet verlicht....

Verbinding - voor Gleam. Art in a new light

2018

In een grote boom maakte ik een installatie door de takken van de boom te verbinden met de grond waaruit deze gegroeid is. Voor exra diepte voegde ik diagonalen toe. Een boeiende installatie overdag, een magische met verlichting. Een deel van de tijd groen/oranje, een deel van de tijd wit.  Bezoekers werden uitgenodigd zelf verbinding te maken door in of door de installatie te lopen. Velen deden en waardeerden dat, op de opening, en verkozen dut tot het mooiste kunstwerk in de expositie.

lichtinstallatie KUNA-festival 2017

2017

Op het KUNA-festival in Lheebroek, Drenthe, maakte ik een installatie die 's avonds verlicht werd. Of eigenlijk de combinatie van twee installaties. 's Avonds was dit het decor voor een live optreden met muziek en dans (hoelahoep door Karin de Wit), een erg mooie combinatie.

De natuur naar binnen

2017

In een donkere aardappelschuur experimenteerde ik met een lichtinstallatie. Zou het lukken de indruk, de sfeer van mijn lichtinstallaties in de natuur ook in een ruimte te maken. Takken op grote hoogte, draden eraan, onderaan zandzakjes. De lijnen straks, het ritme waar ik van houd, schaduwen op de muur, maar ook loshangende lijnen, een speelse tegenpool. Met licht dat varieerde van oranje naar rood en muziek op de hang. Een experiment dat mogelijkheden biedt, zeker als mensen voor of in de installatie bewegen.

'verbinding' op Fjoertoer Terschelling

2017

Een lichtinstallatie gemaakt voor de Fjoertoer Terschelling, lichtwandeling. Subtiele oranje draden, in strak ritme, tussen takken en grond. Ook overdag mooi, zeer subtiel. Maar 's avonds, met verlichting, geleidelijk veranderend van kleur, en met muziek, magisch. 5000 wandelaars liepen er in drie uur langs, in, maakten foto's en selfies.

Scheveningen Light Walk

2016

Voor de eerste Scheveningen LIght Walk maakte ik een licht-installatie in de grote beuk in de Nieuwe Scheveningse Bosjes. Een lijnenspel van 350 touwen, beschenen met verlichting die geleidelijk van kleur veranderde, begeleid door muziek op de hang. 2400 mensen liepen, in twee uur, langs en door de installatie. Een betoverend schouwspel.

'Verbinding' bij nacht

2016

Ik maakte voor LekArt 2016 in Culemborg, thema 'Gedeelde Grond', een installatie 'verbinding'. Ook bij nacht erg mooi!

schijnbeeld

2016

'Schijnbeeld' is een projectie van schaduwen in een hoek. Drie figuren, gemaakt van ijzer en plastic, zijn op een tafel geplaatst. Twee lampen schijnen op de figuren en vormen schaduwen op de muren. De twee projecties en de opstelling op de tafel geven verschillende beelden, maken dat metn zich afvraagt wat men ziet, wat het idee van de kunstenaar was, wat ehct is. Bart Ensing maakte een aantal verschillende varianten op dit thema.