Ik vind het mooi om met mijn kunst een bijdrage te leven aan afscheid en herinnering, het herdenken van overledenen. Ik doe dat op meerdere manieren:

- het Weven; een ritueel met installatie

- het maken van een grafbeeld, asbestemmingsobject of herinneringsbeeld.

Ik ben van plan dit de komende jaren uit te bouwen.

 

Het Weven

Het weven is gericht op de gezamenlijke verwerking van emoties na overlijden. Samen weeft men een web van herinneringen en gedachten, knoopt men repen stof aan elkaar, een handeling die staat voor het leven dat doorgaat en waarin de overledenen verweven zijn.

De activiteit leidt tot een installatie die langere tijd kan blijven staan. Het is een hulpmiddel dat kan worden ingezet door mensen die het proces van gezamenlijke rouwverwerking begeleiden. Het is een vorm van Community art; gezamenlijk maken alle deelnemers het beeld waarvan elk individu deel uitmaakt. Het is vooral geschikt voor het gebruik in groepen, zoals scholen, of verenigingen waarvoor het overlijden een grote impact heeft.

De installatie wordt gemaakt rondom een (bewerkte) stam van een taxus, een boom die symbool staat voor dood en rouw. Als start van de activiteit kan de installatie gezamenlijk worden opgericht. Het is mogelijk om op de stofstroken teksten te schrijven, of om flesjes met briefjes erin mee te weven.

Het weven is een gezamenlijke activiteit met Jeanine van den Boom die we voor het eerst organiseerden op Memento Culemborg 2014 en herhalen het in 2015.

 

Grafbeeld, asbestemmingsobject of herinneringsbeeld

Ik vind het heel bijzonder om een sculptuur te (mogen) maken om iemand te herinneren, voor op een graf of als asbestemmingsobject. Een sculptuur van steen of hout is vaak robuust, stevig geaard. Dit kan heel toepasselijk zijn, maar ik vind het ook mooi om iets luchtigers te kiezen, al dan niet met een geaarde basis; een beeld dat oprijst, de aarde ontstijgt, de verbinding legt met boven, iets hogers. Zoals deze sculptuur die iets heeft van een vlam. Een sculptuur waar in de onderkant of in de sokkel een rvs kokertje met as geplaatst kan worden.

Maar belangrijker dan dat: ik maak graag een sculptuur in overleg met de nabestaanden of misschien zelfs de persoon die terminaal is zelf. Ik teken geen ontwerp, maar ga met uw verhaal en wensen aan de slag. Ik zoek, in overleg, een geschikt stuk hout, of u levert het aan. Op organische wijze maak ik een passend object, waarin ik het gevoel dat in uw woorden doorklonk probeer te vatten. U beoordeelt of het aan uw wensen voldoet. Klik door voor enkele voorbeelden.

(foto: Jan Guikers Fotografie)