• Lichtinstallaties brengen me verder!

  19 april 2018

  In september 2016 zette ik een paar lampen op de installatie 'Verbinding' die ik maakte voor LekArt in Culemborg. Sindsdien maakte ik verschillende lichtinstallaties, meestal door de takken van een boom te verbinden met de grond waaruit de boom gegroeid is. Ik deed dit vooral voor nachtelijke wandeltochten. Maar ik doe meer. Ik zal met lichtinstallaties experimenteren in een schuur op de Kunstschouw. Ik ga een lichtinstallatie maken op het Oranjewoudfestival in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 (zie vorige blog). En daar bovenop zal ik in augustus een lichtinstallatie maken voor GLEAM, Art in a new light, in de Olbrich Botanical Gardens in Madison, Wisconsin. Wat een eer dat ze mijn voorstel hebben uitgekozen! Dat opent ongetwijfeld weer nieuwe wegen!

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 73 keer bekeken

 • Oranjewoudfestival

  22 februari 2018

  Yes. Ik ga een (licht)installatie mag maken voor het Oranjewoudfestival, een klassiek muziekfestival in het kader van Leeuwarden 2018. Ik ga weer touwen in bomen knopen, mijn installatie 'Verbinding' maken in een boom aan een vijver. En aan de overkant van de vijver een enorme 'bubble' van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci de 'zwanen' van Marco Barotti op de vijver. Een mooi decor voor mooie muziek! Van 1 – 11 juni.

  Verbinding.

  Een boom aan de rand van de vijver in de Overtuin. Een veelheid van draden verbindt de takken van de boom met de grond waaruit deze gegroeid is. De draden zijn als stromen van energie of water tussen de wortels en de takken van de boom. Alle draden vormen samen meerdere lagen parallelle lijnen, die een intrigerend effect geven, zowel van een afstand als van dichtbij. Een heel analoge installaties die, door de draden, ook een heel digitale indruk geeft.

  Verbinding gaat ook over de verbinding die bezoekers kunnen maken met de installatie, door langs de installatie en tussen de draden te lopen. En de installatie gaat een relatie aan met de plastic bubble van Marco Canevacci aan de overkant van de vijver en de 'zwanen' van Marco Barotti op de vijver. Vooral 's nachts, in de Nacht van het Park, met verlichting, een sprookjesachtig effect.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 144 keer bekeken

 • Nudge Global Impact Awards 2017

  27 oktober 2017

  The Nudge Global Impact Challenge is a development programme for young professionals from all over the world about leadership, sustainability and impact. It culminates in a three-day meeting in The Netherlands. Ultimately, three participants will receive the Nudge Global Impact Award 2017.

   

  I was asked to make the Awards, three sculptures that depict impact.
  I chose to make robust and open sculptures. Robust, because you have to stand firm to create impact. Open, because an open attitude is necessary, with an eye and respect for the environment.

   

  I made the sculptures in the wood of an old olive tree, wood with character, 'self-willed' wood. As always, I worked in an organic way, without clear plan, just the notions of robustness and openness in mind. I used both hand tools (gouges, hammer) and machine tools (angle grinder and drill with graters and abrasive discs). A video of the process can be seen on YouTube.

  The sculptures are not identical. The wood would not permit me to do that and, moreover, those who create impact are not identical. They are unique in the way they create impact, they deserve unique sculptures.

   

  Friday November 27 the winners received the Awards in the Peace Palace in The Hague. It was an honour for me to make the Awards.

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 158 keer bekeken

 • l'Origine du monde

  20 september 2017

  Een mooi, ruw stuk wortelhout van een olijfboom. Ik wilde er een ruwe abstracte sculptuur van maken, met uitsteeksel en gaten. Maar toen ik eenmaal bezig was haalde ik toch steeds meer uitsteeksel weg, om een mooie glooiende vorm te krijgen. Ik zag een vrouwfiguur ontstaan, maar wilde er nog niet aan; het zou een abstracte sculptuur worden. Maar uiteindelijk kon ik er niet omheen, het was te mooi om te laten liggen. Dus werd het een ruggelings liggende vrouw, deed me denken aan een kruising tussen de Venus van Milo en het schilderij l'origine du monde. Mag ik het dan 'l'origin du monde' noemen? En zie je het, zo van de foto's, wat ik er in zie? Of op het filmpje?

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 209 keer bekeken

 • Voel maar. Gesproken hout

  6 september 2017

   

  Ruim zeven jaar geleden schreef Marion Steur het gedicht KOM bij 'mijn' vier meter grote Wandelaar. Sindsdien schreef ze ook af en toe gedichten bij mijn houtsculpturen. Ze bekijkt mijn beelden van alle kanten, laat ze op zich inwerken. Zo ontstaan er woordenflarden, zo ontstaan er gedichten. Waarmee ze niet per se weergeeft wat ik met een beeld bedoeld heb, het gevoel dat ik er bij heb. Maar wel steeds geldt dat het gevoel dat de gedichten bij me oproepen voor mij klopt met het beeld.

   

  Die gedichten hebben we nu, met de foto's van de beelden, samengebracht in de bundel 'Voel maar. Gesproken hout'. Een prachtig hardcover boekje, met 20 beelden en 20 gedichten op een bijna zwarte achtergrond, met wit leeslint. Ik ben er trots op.

   

  We presenteerden het deze week op het Nederlands Dichterspodium. We presenteren het nog een keer bij de expositie 'Beelden binnen beelden buiten' op Kasteel Middachten. Meer informatie vindt je op de website van Marion. We verkopen het boek bij de presentatie, op onze exposities en evenementen, desnoods aan huis. Je kunt het ook bestellen via Marions site of via Boekenroute.nl. Het kost € 16,95. Nog niet overtuigd? Bekijk het filmpje op YouTube …..

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 172 keer bekeken

 • Wanneer ga je weer zoiets maken?

  10 april 2017

  Enthousiaste reacties op de lichtinstallatie die ik voor de Fjoertoer Terschelling maakte. Op de avond zelf, van de 5000 wandelaars die voorbij liepen, de installatie inliepen, selfies maakten. Maar ook op Facebook, op de foto's die ik er deelde. En: “Wanneer ga je zoiets weer maken? Ik wil het graag in het echt zien!”

   

  De uitnodiging voor de volgende Fjoertoers heb ik al binnen, maar ik ga niet steeds hetzelfde maken. Wil ik niet, willen zij niet. Het liefst maak ik dit soort werk op een plek waar het langer blijft hangen, waar ook een specifiek kunstminnend publiek langs komt.

  Niet hetzelfde, maar wel dezelfde sfeer, hoop ik de komende maanden een aantal keren neer te zetten. Bij de Kunstroute Beemster, Paasweekend, ga ik dat doen in een grote donkere aardappelschuur. Gecombineerd met andere installaties en mooi aangelichte sculpturen. Bij de Kunstkijk Goeree Overvlakkee, week van Hemelvaart maak ik een windinstallatie, die ik ook ga belichten. En op het KuNa-festival, eind juli in Drenthe, ga ik ook in deze sfeer experimenteren.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 286 keer bekeken

 • Sprookjesachtig

  21 december 2016

  Mijn laatste exposities van dit jaar waren in oktober. Daarna heb ik de tijd genomen om bij te komen van een nogal druk expositiejaar. Maar niet stilgezeten. Op 10 december maakte ik in een grote beuk een lichtinstallatie voor de Scheveningen Light Walk. Twee dagen opbouwen, met hulp, voor 2400 lopers die binnen twee uur voorbij kwamen. Hoewel ze 18,5 kilometer moesten lopen bleven velen een tijd staan, liepen de installatie in, genoten van het lijnenspel, het veranderende licht en de muziek. Maakten honderden selfies. Je kunt het nog meebeleven op YouTube!

   

  Ik was blij met wat ik gemaakt had, maar werd overdonderd door de reacties. Van de wandelaars, maar later ook op de foto's op Facebook. Suggesties voor plekken om zoiets weer te maken, tot in de VS toe. Dit project krijgt zeker een vervolg. De komende maanden werk ik het concept uit tot iets wat langer mee kan dan enkele uren of weken, niet alleen geschikt voor nachtwandelingen maar ook voor festivals en (zeg maar) kasteeltuinen. De eerste contacten zijn gelegd, maar meer suggesties zijn welkom.

   

  Hoewel het rommelt in de wereld sluit ik een mooi jaar af en kijk vooruit. Ik wens iedereen een mooi en licht 2017.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 626 keer bekeken

 • Productieve weken

  16 september 2016

  Ik heb twee heerlijke beeldhouwweken achter de rug. De eerste met een groep mensen, het beeldhouwsymposium Sculpta 2016 bij de Kunstenaarswerkplaats in Arnhem Zuid. Daarna zette ik de vernieuwde inspiratie op mijn eigen werkplek in. Moe maar voldaan.

  Op Sculpta werkten ongeveer tien kunstenaars aan beelden in hout, metaal of steen, en aan installaties. Ik maakte er een grote vrouwfiguur in lange jurk uit een knotwilg die nog maar net gekapt was. Een worsteling om een gat dat in de rug ontstaan was (ik maak het heel/soms te dun) goed in te passen, maar zoals meestal gelukt. En vervolgens, in samenspraak met anderen, een prachtige plek gevonden om het beeld te plaatsen. Ze loopt, met wapperende jurk een schilderijlijst uit.

  Ze blijft nog even staan, in de Beeldentuin aldaar (NS Wandeling Park Lingezegen voert erlangs), maar ik overweeg haar later meeneem om de toegang naar mijn expositieplek bij Kunstmoment Diepenheim te markeren, vanaf 15 oktober. Ik denk dat ik een grote deur ga maken.

  Ook nog op Sculpta een beeld gemaakt met hout en ijzer, thuis afgemaakt, een grote olijfsculptuur die ik heb veranderd afgemaakt (foto volgt later) en nog een nieuwe sculptuur gemaakt. Volgende week al te zien bij de Kunstroute Culemborg, later bij de expositie van Vormgevers in hout.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 798 keer bekeken

 • Culemborg

  31 augustus 2016

  In de maand september exposeer ik dicht bij huis, in Culemborg, drie keer zelfs. Op 17 en 18 september bij Anja Hakvoort, collega beeldhouwer in hout, die het tienjarig bestaan van haar bedrijf viert. Dat doet ze bij haar thuis, Beusichemsedijk 18, beide dagen van 12 – 17 uur. Ik plaats er twee installaties.

   

  Het daaropvolgende weekend exposeer ik op twee plekken. LekArt is een tweejaarlijks kunstfestival in Culemborg, dat dit jaar gehouden wordt in de ecologische woonwijk EVA-Lanxmeer. Het thema is 'Gedeelde grond. Waar trek jij de grens?” De bewoners uit de wijk delen letterlijk hun grond met kunstenaars en bezoekers doordat zij hun huizen, tuinen en hoven openstellen. De kunstroute start bij de Gelderland-fabriek naast het station, 23 t/m 25 september van 11 tot 17 uur. Ik ga een installatie te maken in de appelboomgaard, in drie appelbomen, met de titel 'Verbinding'.

   

  Zelf ben ik waarschijnlijk meer te vinden bij de Kunstroute Culemborg die gelijktijdig in het centrum gehouden wordt. Ik exposeer mijn houtsculpturen bij herenmodezaak Marc Culemborg aan de Binnenpoort 10.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 843 keer bekeken

 • Vervreemdend

  19 augustus 2016

  Op 28 juni bezocht ik de Pastorietuin in het Brabantse Heeze. Ik kwam de tuin bekijken omdat ik er vanaf 21 augustus meedoe aan een expositie met de titel 'Vervreemdend'. En vervreemdend was het; een week eerder raasde een storm door Heeze. In het hele dorp, ook in de Pastorietuin, was schade; afgebroken takken, omgewaaide en zelfs afgeknapte bomen. Ik zag er echter ook een kans in nam enkele stukken hout mee.

   

  Nu, twee maanden later, zijn een aantal stukken te zien in de tuin. Als beelden in wording, want normaal gesproken laat ik hout veel langer drogen. Ik kan ze over een aantal maanden pas afmaken. Eén van de stukken is met name interessant, er bleek een metalen (granaat?)scherf in te zitten. Ik maakte er een liggend torso van, de scherf er nog in.

  Overigens omvat de hele expositie veel meer dan deze paar beelden in wording. Het is een intrigerende combinatie van werk van Bert Sterk, Tom Smetsers en mij. Intrigerend mede omdat er overlap zit in de materialen die we gebruiken. Tom gebruikt soms glas in zijn beelden van cortenstaal, Berts primaire materiaal is glas, maar hij combineert met staal en hout, vooral in de sokkels. En ik geef er een andere twist aan door een drietal installaties.

   

  De expositie is te bezoeken tijdens de zogenaamde Brabantse dag, van 21 t/m 28 augustus. Op 21 augustus, van 13 tot 14 uur, zijn de kunstenaars aanwezig. Volg de link voor meer informatie.

   

  Lees meer >> | 2 Reacties | Reageer | 945 keer bekeken

 • Meer blogs >>