• Creatieve kracht

  15 januari 2019

  Afgelopen zondag was de opening van mijn expositie, samen met Erik Zwaga, in de kerk van Aerdt. Een mooie expositie, geweldige opening, met veel bezoekers, heerlijke muziek van FlØd, één beeld verkocht en een optie op een andere. En een mooi verhaal van de voorzitster van de Kunstkring 'Het Geldersch Eiland, Stoni Scheurer. Ik vind het zelf altijd moeilijk mijn werk te beschrijven. Zij slaagt daar, vanuit haar interpretatie, heel goed in. Over mijn werk zegt ze bijvoorbeeld: “Elegant en standvastig, dat is het altijd. En altijd in balans, hoe woest het beeld ook is. Want dat doet hij evenzeer: de woestheid weergeven, de grootsheid. Geen richting waarin je het beeld kunt duiden, je mag je eigen weg zoeken“. En ze weet zelfs de manier van werken van Erik (stillevens) en mij (houtsculpturen) te verbinden. Op een rake manier. Daarom hieronder een 'deel uit haar verhaal.

  De expositie kan nog bekeken worden op 20 en 27 januari en op 3 februari.

   

  “Beide kunstenaars staan op de creatieve kracht die in hen schuilt, en dat voel je als je hun werk op deze expositie bekijkt en op je laat inwerken. Je merkt bij hen allebei ook, dat er altijd interactie is tussen het ontwerp dat zij hebben, de regie die zij voeren en het gevoelsproces. Juist die verbinding maakt dat het verrassend, origineel werk is met een heel eigen sfeer die het oproept en uitstraalt.

  Bart Ensing vindt hout. Dat kan in de natuur zijn, maar ook afgedankte meubels. Het is hout en het spreekt hem aan. Vervolgens haalt hij de onbruikbare stukken, de imperfections, eruit. Hij accentueert de tinten en tekening van het hout en maakt zijn eigen vormen erin: perfecte vormen, de perfection. Dat is dan ook de titel van diverse beelden: perfect imperfection. Met een enkel detail slechts geeft hij in een aantal beelden de richting aan: je ziet het meteen, het is een vrouw, een hand, een zittend figuur, of stappend het leven in.

  Elegant en standvastig, dat is het altijd. En altijd in balans, hoe woest het beeld ook is. Want dat doet hij evenzeer: de woestheid weergeven, de grootsheid. Geen richting waarin je het beeld kunt duiden, je mag je eigen weg zoeken.

  En altijd is er die elegantie, die prachtige wendingen, die evenwichtigheid en dat vrijheidsgevoel dat de beelden oproepen. Bij de slangenmens zie je ongelooflijk veel wendingen, toch is het een geheel, heel bijzonder. Dat is de kunstenaar aan het werk: hij verwijdert het onbruikbare en haalt dan naar voren de vernieuwde zeggingskracht van het hout. Met behulp van zijn ambachtelijk kunnen en dankzij zijn creativiteit. Hij vormt op zo’n manier dat wij het kunnen zien, begrijpen en beleven.

  Prachtige beelden!”

  Het stuk over Erik neem ik hier niet op, slechts de laatste woorden en de afsluiting van haar inleiding.

  “Eriks stillevens zijn prachtig geschilderd, bovenal stralen ze een bijzondere sfeer uit, de sfeer van het leven zelf. Dat ervaar je, dat komt bij je aan. Hoe en waarom? Dat weet u alleen zelf. Erik roept het op, dat is zeker. En dat is heel bijzonder.

  Tot slot wil ik nog zeggen dat ik ontzettend blij wordt van deze combinatie van het werk van Erik Zwaga en dat van Bart Ensing in deze expositie. Kracht en rust, gevoel en ambachtelijk kunnen, alles heeft nog meer zeggingskracht juist in de combinatie van deze twee kunstenaars met hun werk.

  Een prachtig begin van een nieuw jaar!!”

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 201 keer bekeken

 • Friesland

  5 september 2018

  Ik was veel in Friesland, de afgelopen tijd. Genoot van de natuur, snoof cultuur en creëerde er zelf. In de natuur. Ik ben er vertrokken, maar mijn werk is er voorlopig nog te zien.

  De afgelopen weken werkte ik samen met Marion Steur vanuit een glazen container in Earnewald als onderdeel van Ljochtstill, een project over landschap, cultuur, identiteit en verstilling. Wij werkten aan een beeldende vertelling. Een serie beelden van een vrouw die oprijst uit het veen. Wat ook symbool staat voor het gebied. 5 beelden van kippengaas en heel open jute. Mooie open vormen die een plek kregen langs een wandelpad in de natuur. Marion gaf haar woorden mee. Je kunt ze lezen op haar website, net als Marions verhaal bij de presentatie van het geheel, maar het mooist is natuurlijk de beelden en woorden in het echt te gaan zien. Een mooie start van een wandeling door de Alde Faenen of een bezoek aan de volgende artists in residence van Ljochtstill. Kanoën kan ook.

  Tot 3 oktober vanaf een parkeerplaatsje aan de Feantersdyk, net ten noorden van de kruising met de Koaidyk.

  Een andere wandeling door de natuur kun je nog maken in de Rottige Meente, tot 16 september. En mooie wandeling van 5 kilometer langs het werk van 23 kunstenaars. Van mij een boot van wilgentenen op een zee van blauw draad en een serie broeken die uit een sloot wandelen. Met ook nog exposities op binnenlocaties, met onder andere mijn houtsculpturen. Een routebeschrijving is van donderdag tot zondag tussen 13.30 en 17 uur te verkrijgen op Grindweg 2 of 94a te Munnekeburen. Dan zijn ook de binnenlocaties open. Wandelen zonder routebeschrijving (volg de pijlen) kan altijd.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 414 keer bekeken

 • Modern day Christo?

  5 september 2018

  Eind juli maakte ik met een collega een (licht)installatie op het Kuna-festival, vier dagen een podium voor muziek en dans. Een heel geslaagde installatie waarin veel te zien en te horen was. Één van de optredende artiesten, Australische, noemde me een modern day Christo.

  Een geweldig compliment, te groot, en ik zou me niet willen vergelijken met de man die met zijn vrouw gebouwen en gebieden inpakt. Ik doe ook iets heel anders, ik pak niets in, ik laat iets zien. Ik laat mensen op een andere manier naar bomen kijken. Maar creëer met mijn lichtinstallaties ook steeds meer een beleving. Diagonale lijnen en een spiraalvorm blijken een grote aanvulling te zijn op de verticale lijnen. Maar zeker ook de samenwerking met collega Lidwina Charpentier voegde veel toe. Naast en in mijn strakke lijnen haar ruwe ‘sculptuurdraden’ van o.a. vilt. Niet alleen de Australische muzikante Sophia Kingston was enthousiast.

  Ik vind het heerlijk om zo verschillende kunstvormen samen te brengen. Dit  krijgt zeker een vervolg!

  Zie de installatie op YouTube met pianomuziek van Ellen Verhagen.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 231 keer bekeken

 • Lichtinstallaties brengen me verder!

  19 april 2018

  In september 2016 zette ik een paar lampen op de installatie 'Verbinding' die ik maakte voor LekArt in Culemborg. Sindsdien maakte ik verschillende lichtinstallaties, meestal door de takken van een boom te verbinden met de grond waaruit de boom gegroeid is. Ik deed dit vooral voor nachtelijke wandeltochten. Maar ik doe meer. Ik zal met lichtinstallaties experimenteren in een schuur op de Kunstschouw. Ik ga een lichtinstallatie maken op het Oranjewoudfestival in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 (zie vorige blog). En daar bovenop zal ik in augustus een lichtinstallatie maken voor GLEAM, Art in a new light, in de Olbrich Botanical Gardens in Madison, Wisconsin. Wat een eer dat ze mijn voorstel hebben uitgekozen! Dat opent ongetwijfeld weer nieuwe wegen!

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 322 keer bekeken

 • Oranjewoudfestival

  22 februari 2018

  Yes. Ik ga een (licht)installatie mag maken voor het Oranjewoudfestival, een klassiek muziekfestival in het kader van Leeuwarden 2018. Ik ga weer touwen in bomen knopen, mijn installatie 'Verbinding' maken in een boom aan een vijver. En aan de overkant van de vijver een enorme 'bubble' van de Italiaanse kunstenaar Marco Canevacci de 'zwanen' van Marco Barotti op de vijver. Een mooi decor voor mooie muziek! Van 1 – 11 juni.

  Verbinding.

  Een boom aan de rand van de vijver in de Overtuin. Een veelheid van draden verbindt de takken van de boom met de grond waaruit deze gegroeid is. De draden zijn als stromen van energie of water tussen de wortels en de takken van de boom. Alle draden vormen samen meerdere lagen parallelle lijnen, die een intrigerend effect geven, zowel van een afstand als van dichtbij. Een heel analoge installaties die, door de draden, ook een heel digitale indruk geeft.

  Verbinding gaat ook over de verbinding die bezoekers kunnen maken met de installatie, door langs de installatie en tussen de draden te lopen. En de installatie gaat een relatie aan met de plastic bubble van Marco Canevacci aan de overkant van de vijver en de 'zwanen' van Marco Barotti op de vijver. Vooral 's nachts, in de Nacht van het Park, met verlichting, een sprookjesachtig effect.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 575 keer bekeken

 • Nudge Global Impact Awards 2017

  27 oktober 2017

  The Nudge Global Impact Challenge is a development programme for young professionals from all over the world about leadership, sustainability and impact. It culminates in a three-day meeting in The Netherlands. Ultimately, three participants will receive the Nudge Global Impact Award 2017.

   

  I was asked to make the Awards, three sculptures that depict impact.
  I chose to make robust and open sculptures. Robust, because you have to stand firm to create impact. Open, because an open attitude is necessary, with an eye and respect for the environment.

   

  I made the sculptures in the wood of an old olive tree, wood with character, 'self-willed' wood. As always, I worked in an organic way, without clear plan, just the notions of robustness and openness in mind. I used both hand tools (gouges, hammer) and machine tools (angle grinder and drill with graters and abrasive discs). A video of the process can be seen on YouTube.

  The sculptures are not identical. The wood would not permit me to do that and, moreover, those who create impact are not identical. They are unique in the way they create impact, they deserve unique sculptures.

   

  Friday November 27 the winners received the Awards in the Peace Palace in The Hague. It was an honour for me to make the Awards.

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 427 keer bekeken

 • l'Origine du monde

  20 september 2017

  Een mooi, ruw stuk wortelhout van een olijfboom. Ik wilde er een ruwe abstracte sculptuur van maken, met uitsteeksel en gaten. Maar toen ik eenmaal bezig was haalde ik toch steeds meer uitsteeksel weg, om een mooie glooiende vorm te krijgen. Ik zag een vrouwfiguur ontstaan, maar wilde er nog niet aan; het zou een abstracte sculptuur worden. Maar uiteindelijk kon ik er niet omheen, het was te mooi om te laten liggen. Dus werd het een ruggelings liggende vrouw, deed me denken aan een kruising tussen de Venus van Milo en het schilderij l'origine du monde. Mag ik het dan 'l'origin du monde' noemen? En zie je het, zo van de foto's, wat ik er in zie? Of op het filmpje?

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 563 keer bekeken

 • Voel maar. Gesproken hout

  6 september 2017

   

  Ruim zeven jaar geleden schreef Marion Steur het gedicht KOM bij 'mijn' vier meter grote Wandelaar. Sindsdien schreef ze ook af en toe gedichten bij mijn houtsculpturen. Ze bekijkt mijn beelden van alle kanten, laat ze op zich inwerken. Zo ontstaan er woordenflarden, zo ontstaan er gedichten. Waarmee ze niet per se weergeeft wat ik met een beeld bedoeld heb, het gevoel dat ik er bij heb. Maar wel steeds geldt dat het gevoel dat de gedichten bij me oproepen voor mij klopt met het beeld.

   

  Die gedichten hebben we nu, met de foto's van de beelden, samengebracht in de bundel 'Voel maar. Gesproken hout'. Een prachtig hardcover boekje, met 20 beelden en 20 gedichten op een bijna zwarte achtergrond, met wit leeslint. Ik ben er trots op.

   

  We presenteerden het deze week op het Nederlands Dichterspodium. We presenteren het nog een keer bij de expositie 'Beelden binnen beelden buiten' op Kasteel Middachten. Meer informatie vindt je op de website van Marion. We verkopen het boek bij de presentatie, op onze exposities en evenementen, desnoods aan huis. Je kunt het ook bestellen via Marions site of via Boekenroute.nl. Het kost € 16,95. Nog niet overtuigd? Bekijk het filmpje op YouTube …..

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 472 keer bekeken

 • Wanneer ga je weer zoiets maken?

  10 april 2017

  Enthousiaste reacties op de lichtinstallatie die ik voor de Fjoertoer Terschelling maakte. Op de avond zelf, van de 5000 wandelaars die voorbij liepen, de installatie inliepen, selfies maakten. Maar ook op Facebook, op de foto's die ik er deelde. En: “Wanneer ga je zoiets weer maken? Ik wil het graag in het echt zien!”

   

  De uitnodiging voor de volgende Fjoertoers heb ik al binnen, maar ik ga niet steeds hetzelfde maken. Wil ik niet, willen zij niet. Het liefst maak ik dit soort werk op een plek waar het langer blijft hangen, waar ook een specifiek kunstminnend publiek langs komt.

  Niet hetzelfde, maar wel dezelfde sfeer, hoop ik de komende maanden een aantal keren neer te zetten. Bij de Kunstroute Beemster, Paasweekend, ga ik dat doen in een grote donkere aardappelschuur. Gecombineerd met andere installaties en mooi aangelichte sculpturen. Bij de Kunstkijk Goeree Overvlakkee, week van Hemelvaart maak ik een windinstallatie, die ik ook ga belichten. En op het KuNa-festival, eind juli in Drenthe, ga ik ook in deze sfeer experimenteren.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 510 keer bekeken

 • Sprookjesachtig

  21 december 2016

  Mijn laatste exposities van dit jaar waren in oktober. Daarna heb ik de tijd genomen om bij te komen van een nogal druk expositiejaar. Maar niet stilgezeten. Op 10 december maakte ik in een grote beuk een lichtinstallatie voor de Scheveningen Light Walk. Twee dagen opbouwen, met hulp, voor 2400 lopers die binnen twee uur voorbij kwamen. Hoewel ze 18,5 kilometer moesten lopen bleven velen een tijd staan, liepen de installatie in, genoten van het lijnenspel, het veranderende licht en de muziek. Maakten honderden selfies. Je kunt het nog meebeleven op YouTube!

   

  Ik was blij met wat ik gemaakt had, maar werd overdonderd door de reacties. Van de wandelaars, maar later ook op de foto's op Facebook. Suggesties voor plekken om zoiets weer te maken, tot in de VS toe. Dit project krijgt zeker een vervolg. De komende maanden werk ik het concept uit tot iets wat langer mee kan dan enkele uren of weken, niet alleen geschikt voor nachtwandelingen maar ook voor festivals en (zeg maar) kasteeltuinen. De eerste contacten zijn gelegd, maar meer suggesties zijn welkom.

   

  Hoewel het rommelt in de wereld sluit ik een mooi jaar af en kijk vooruit. Ik wens iedereen een mooi en licht 2017.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 947 keer bekeken

 • Meer blogs >>